top of page
Tips-Winkelwagentje blauw.jpg

Praktische informatie

over Molkwerum

Wie, wat, waar, hoe? Blijf niet zoeken, hieronder tref je praktische informatie over voorzieningen rondom Molkwerum.

Winkels

 

Allereerst: anders dan de naam doet vermoeden, verkoopt museum ‘Het Bakkerswinkeltsje’ geen brood en gebakjes. Voor een bakker moet je Molkwerum uit, richting Koudum of Stavoren – vanaf Molkwerum is de afstand naar beide ongeveer gelijk.
In Koudum is er naast een Poiesz supermarkt o.a. tuincentrum Welkoop, een bakker, slager, boekwinkel, bloemenwinkel, fietswinkel, cadeauwinkel en kappers. Een bezoek aan kringloopwinkels
Op ‘e Nij en ‘Eigenweiss’ is een aanrader.
In Stavoren tref je supermarkt Plus, en o.a. een slager, kledingwinkels, viswinkel en bootbenodigheden.
Voor uitgebreider winkelen kan men terecht in Bolsward, Sneek, en ook Workum of de andere kant op richting Balk. Iets verder weg is Leeuwarden. Workum, Sneek en Leeuwarden zijn vanuit Molkwerum met de Arriva-trein te bereiken. Station Workum bevindt zich wel op enige afstand van het centrum.

Tips-Winkels Plus.jpg

PLUS supermarkt in Stavoren

Tips-Markt Sneek.jpg

De markt aan het Grootzand in Sneek

Weekmarkten

 

Leeuwarden: vrijdag de hele dag op het Wilhelminaplein
Sneek: dinsdagmiddag en zaterdag de hele dag op het Grootzand
Bolsward: donderdagochtend op de Appelmarkt en het Marktplein
Workum: donderdagmiddag op de Stedspôle
Stavoren: woensdagmiddag en zaterdag hele dag op de Voorstraat
Koudum: vrijdagochtend in de Hoogstraat (klein)
Balk: vrijdagmiddag op het Haskeplein

De weekmarkten veranderen soms van dag. Check voor de zekerheid de website van de organisatie.

Huisartsen

 

Huisartsenpraktijk Eijrond & Piersma
Janke Trompstrjitte 6, Warns
Telefoon 0514 681303
Geopend van 08.00-17.30 uur

Website

Huisartsenpraktijk Koudum

Túnkersstrjitte 47, Koudum (vanaf februari 2024 tijdelijk op Nieuweweg 7)
Telefoon 0154 522100
Geopend ma. t/m do. van 08.00-17.30 uur, vr. van 07.00-18.00 uur
Avondspreekuur ma. van 19.30-21.30 uur op (afspraak)

Website

• Buiten openingstijden en feestdagen: Dokterswacht Friesland: 0900 1127112
In geval van nood (ambulance, brandweer, politie): bel 112. Een AED (defibrilator) hangt aan de buitengevel van Tjerkestjitte 1.

x-Esculaap blauw.png
Dierenarts

 

Dierartsenpraktijk Van Waard tot Klif

Locatie Koudum
Dammenseweg 18c
Telefoon 0514 521888
Locatie Workum
Yttingwei 20
Telefoon 0515 541229

Website


Openingstijden: ma. t/m vr. van 08.00-17.00 uur. In de weekenden gesloten, maar bereikbaar voor spoedgevallen. 

Tips-dierenarts.jpg
Treinstation

 

Vanaf het treinstation Koudum-Molkwerum aan de Stationswei (ca. 10 minuten lopen vanaf Molkwerum) reis je per Arriva-trein naar Stavoren (één halte, tevens eindpunt) of de andere kant op via Hindeloopen, Workum, IJlst, Sneek, Sneek-noord, Mantgum naar eindstation Leeuwarden (50 minuten). De stations van Hindeloopen en Workum bevinden zich op enige loopafstand van het centrum. Wie geen OV-chipcard heeft kan ter plekke een ticket kopen (PIN-betaling , 1 euro extra kosten). Voor actuele informatie over dienstregeling: 9292

Tips-Station oud.jpg
Tip-Station tekst1908.jpg

Het oude station Koudum-Molkwerum, met een stukje uit de Leeuwarder
Courant van 6 maart 1908. Voor meer informatie zie website ‘Historisch Koudum’

Honden

 

Honden zijn vrijwel overal welkom, maar er is rond Molkwerum geen gebied waar de hond los mag lopen.

 

Alle eigenaars worden dringend verzocht:
alles achter de hond op te ruimen. Er zijn twee Depodogs bij het verlaten van het dorp (richting dijk en richting Koudum) en onderaan de trappen bij de dijk en op de parkeerplaats bij de kerk staan vuilnisbakken.
de hond niet in de weilanden te laten lopen. Koeien lopen hierdoor het risico op (vaak fatale) besmetting met de Neospora-parasiet.
de hond niet te laten graven in de dijk. Dit is voor het Wetterskip de hoofdreden voor de aanlijnverplichting. Vaak laat men honden los op de dijk tussen het dorp en Stavoren, maar hoe dan ook, je riskeert een bekeuring.

Tips-Wildroosters.jpg
Wildroosters

 

Vanaf eind maart tot en met oktober worden er schapen op de dijk geweid. Op het fietspad tussen Molkwerum en Stavoren – officieel een onderhoudsweg van het Wetterskip – zijn de oude klaphekken in 2022 vervangen door vier wildroosters. Dit maakt het pad helaas ongeschikt voor alles dat op kleine wielen rijdt, mensen die minder goed ter been zijn, en wandelaars met grotere honden die niet kunnen worden opgetild. Waarschuwing: ze zijn vooral ’s avonds praktisch onzichtbaar en een hond op snelheid die hier niet bekend is, zal ze mogelijk niet opmerken.

Paardrijden

 

Manege Janssen van Jan Henk en Ingrid Janssen, gelegen aan de Stationswei 18, is al jaren een begrip op paardengebied. Je kan er terecht voor paardrijles, gegeven door gediplomeerde instructeurs aan zowel kinderen als volwassenen. In de zomer wordt ook geregeld een buitenrit georganiseerd (voor informatie hierover bel 06 51519180). Kijk hier voor lesdagen en -tijden en tarieven.

Tips-Paardrijden.jpg
Tips-Watersport surfen 3.jpg
Zwemmen, suppen, surfen

Ter hoogte van camping ‘Het Séleantsje’ is een strandje aan het IJsselmeer gelegen, waar het water maar heel geleidelijk – pas na ca. 100 meter – dieper wordt: erg geschikt voor kleine kinderen. Langs de dijk tussen Molkwerum en Stavoren zijn nog enkele kleine strandjes – alleen lopend of per fiets bereikbaar – waar het dieper is en geschikter voor echte zwemmers. Op het tweede strandje vanaf Stavoren wordt naaktrecretatie gedoogd. Op de dijk staan nergens bomen, voor schaduw zal je een parasol moeten meenemen. De ondiepte bij het IJsselmeerstrandje van Molkwerum leent zich goed voor de eerste pogingen op een surfplank. Kitesurfen is niet toegestaan, daarvoor zal je naar Hindeloopen, Stavoren, Workum of Kornwerderzand (zomerperiode) en Makkum (winterperiode) moeten uitwijken.
En gemak dient de mens: een sup-plank huur je heel eenvoudig bij de Sup Sup Club, Schuilenburg 2 in Hindeloopen. 
Informatie over het afspreken van een surfles, kitesurfles of sup-instructie: bekijk het aanbod van SurfcentreSudwest in Koudum.

bottom of page