top of page
Molkwerum monument Missing Airmen

'Missing Airmen'

Nationaal monument

Op 23 juni 1943 komt er een einde aan het leven van zeven bemanningsleden van de Short Stirling bommenwerper EH889, als hun toestel wordt neergeschoten en bij de kop van Noord-Holland in het IJsselmeer stort. Op verschillende plaatsen rondom het IJsselmeer spoelen vijf van hen aan en worden daar begraven. Twee bemanningsleden blijven onvindbaar. Flight Lieutenant Thomas Fraser McCrorie spoelt op 5 juli 1943 aan bij Molkwerum en vindt er zijn laatste rustplaats naast de kerk.

Molkwerum Missing Airmen.jpg

De bemanning


• Flight Lieutenant Thomas Fraser McCrorie, RAF (Molkwerum)
• Sergeant/Flight Engineer
Eric Grainger, RAF (niet gevonden)
• Sergeant/Rear Air Gunner
Raymond Anthony Kennedy, RAF (Middenmeer)
• P/O Navigator
William Stuckey, RAF (Makkum)
• Sergeant
James Leonard Richards, RNZAF (niet gevonden)
• W/O II
Robert Ernest Tod, RCAF (Medemblik)
• W/O II
Richard Douglas Tod, RCAF (Medemblik)

Stichting ‘Molkwar 2000’ en het monument

 

Bij de voorbereiding van ‘75 jaar vrijheid: vieren en herdenken’ wordt in 2019 door de Stichting ‘Molkwar 2000’ het plan voor de realisatie van een nationaal monument ter herdenking aan alle in het IJsselmeer vermist geraakte vliegeniers uitgewerkt. Met behulp van vele enthousiaste vrijwilligers, bedrijven en instanties komt het nationale monument ‘Missing Airmen’ tot stand. 
In juni 2022 is het zover: van 24 t/m 27 juni is een groep nabestaanden van de bemanning uit alle delen van de wereld te gast in Molkwerum. Een uitgebreid programma met zowel ruimte voor herdenking als sociale bijeenkomsten wordt hen aangeboden, met op zondag 26 juni de officiële onthulling van het monument.

 

Verslag NOS, 26 juni 2022

Molkwerum monument Missing Airmen
Molkwerum Missing Airmen
Molkwerum Missing Airmen 4nt-Wargrave.jpg
Molkwerum Missing Airmen
Molkwerum monument Missing Airmen
Molkwerum monument Missing Airmen
Molkwerum monument Missing Airmen
Monument-Informatiepaneel.jpg
Monument-Monument.jpg
Bezoek de ‘Missing Airmen’-website

 

Het verhaal van de Stirling bommenwerper en zijn bemanning en het volledige traject – vanaf het plan en realisatie van het monument tot en met het bezoek van de familieleden van de overleden bemanning ter gelegenheid van de onthulling – is heel gedetailleerd beschreven en met foto’s geïllustreerd op de uitgebreide website ‘Nationaal monument Missing Airmen’.

bottom of page