top of page
Eise Eisinga 2.jpg

Nu we er toch zijn...

Dingen die je misschien niet wilt missen

Als al die rust en ruimte je een beetje teveel wordt: ‘Sudwest’ biedt het nodige ter lering ende vermaak. Het zou zonde zijn als je er voorbij rijdt, nu je er toch bent. Hier volgen enkele tips en (culturele) aanraders in de buurt - en ook iets verderop.

Uitkrant zomer 2024

 

De eerste tip: Ga langs een VVV en haal de uitgebreide ‘Uitkrant zomer 2024′ van VVV Waterland van Friesland. Of bestel hem vanaf komend voorjaar via de website van Waterland van Friesland om thuis al plannen te maken. Hierin vind je alle markten, natuurwandelingen, kunstroutes, festivals, sportevenementen etc. voor juli en augustus in een chronologische agenda – met daarnaast een vooruitblik op evenementen in het najaar.

De Elf Steden – en de Elf Fonteinen

 

Harlingen, Franeker, Leeuwarden, Dokkum, Bolsward, Sneek, IJlst, Sloten, Hindeloopen, Workum, Stavoren. Elf steden met elk hun eigen karakter, en elk op zich een bezoek waard. Makkum (beschermd dorpsgezicht, 50 monumenten) kan daar aan worden toegevoegd, al heeft het nooit stadsrechten gekregen. Sinds 2018 heeft elke stad een fontein, gemaakt door kunstenaars uit verschillende delen van de wereld. Kijk hier voor meer informatie over de fonteinen, waaronder een podcast.

1VVV Uitkrant 2024.jpg
Nu we er-Fontein Sneek.jpg
Gaasterland

 

Vanuit Molkwerum kan je via Warns richting het ‘oude land’. Je komt langs de schilderachtige kleine haven van het gehucht Laaksum. Vandaar rij je – met fiets of auto – langs de IJsselmeerdijk verder richting het zuiden het licht glooiende Gaasterland in.

Het Rijsterbos, zowel vanaf Mirns (ingang Murnserdyk, parkeren nabij paviljoen ’t Mar aan ’t Mirnser Klif) als vanuit Rijs (parkeerplaats Mardeleane) toegankelijk, is een prachtige plek voor een wandeling. Ook in Oudemirdum, centrum van het bosrijke Gaasterland, biedt veel wandelroutes. Horeca vind je rondom de sfeervolle brink, waaraan ook toeristisch bezoekerscentrum ‘Mar en Klif’ te vinden is.

Nu we er-Gaasterland.jpg
Vogels kijken

It Fryske Gea heeft langs de noordelijke IJsselmeerkust vijf vogelkijkpunten. Een tocht van ongeveer 35 kilometer kan wandelend, op de fiets of per auto worden gemaakt. De start is bij de Bocht van Molkwar. De kijkheuvel It Soal is bereikbaar via een rolstoelpad.

 

Klik hier voor de beschrijving

Nu we er-Grutto.jpg

Agrarisch Natuurfond Fryslân en project Gruttoland

Omdat het niet goed gaat met de weidevolgels als grutto en kievit draagt de stichting Agrarisch Natuurfonds Fryslân bij aan het beschermen en verbeteren van het Fries agrarisch cultuurlandschap. Concreet: het verbeteren van de weidevogelstand; behoud van 'weidevogelparels' in Fryslân; behoud van cultuurhistorisch grasland; het verbeteren van de leefomgeving van de weidevogels en het ondersteunen van agrarisch natuurbeheer. Om dit allemaal te kunnen bereiken werkt het Agrarisch Natuurfonds Fryslân in projecten: het (tijdelijk of permanent) verwerven van agrarische grond, die voor weidevogels zo optimaal mogelijk wordt ingericht en beheerd. Een goed voorbeeld hiervan is Gruttoland, levenswerk van boer Murk Nijdam uit Wommels. Help mee en adopteer een paar m2 Gruttoland!

Musea


Hindeloopen
Museum Hindeloopen
(tijdelijk gesloten voor een verbouwing en herinrichting, weer open in juni 2024)
• Schaatsmuseum

Hindeloopen ligt ca. 5 km van Molkwerum. Het is te lopen of fietsen (over en langs de dijk), maar ook met auto en trein bereikbaar – het treinstation ligt wel op enige afstand van het centrum.

Workum
• Jopie Huisman Museum
• Grote of St. Gertrudiskerk: prachtige kerk met bijzondere collectie gildenbaren


Workum ligt ca. 12 km van Molkwerum. Het is te lopen of fietsen, maar ook met auto en trein bereikbaar – dit treinstation ligt ook op enige afstand van het centrum.

Nu we er-Scheepvaartmuseum.jpg
Nu we er-Workum Jopie H.jpg

Sneek
• Fries Scheepvaartmuseum
• Modelspoor Museum
• Weduwe Joustra (Beerenburg destilleerderij, bezoek op afspraak)

Sneek is met trein vanuit Molkwerum bereikbaar duur ca. 20 minuten. Per auto is dat ook ongeveer de reistijd.

 

Leeuwarden
• Fries Museum
• Keramiekmuseum Princessehof
• Natuurmuseum Fryslân

Leeuwarden is het eindpunt van de treinverbinding met Molkwerum, duur ca. 50 minuten. Per auto is dat ook ongeveer de reistijd.

Nu we er-Museum Hindeloopen.jpg

Museum Hindeloopen

Nu we er-Princessehof.jpg

Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden

Eise Eisinga's planetarium

 

In Franeker bevindt zich het beroemde planetarium van ‘self made’ wis- en sterrekundige Eise Eisinga (1744-1828). Het planetarium geeft sinds 1781 een nog steeds heel secuur beeld van bewegingen der planeten. Kijk hier voor meer informatie over het oudste nog werkende planetarium.

Met de trein kan je vanaf Molkwerum (via Leeuwarden) in vijf kwartier in Franeker zijn. Met de auto is het ca. 45 minuten rijden.

Nu we er-Planetarium 210.jpg
Anders dan anders (1)

 

Maak een avond- of nachtwandeling. In de zomer blijft het lang licht, ook als de zon onder is. De sterren zijn goed te zien, de uilen en vleermuizen zijn ‘en route’. Voel hun vleugelslagen vlak boven je hoofd, een magische ervaring.
Soms is het ’s nachts extra licht door een superma
an, als de afstand van de maan tot de aarde relatief klein is: in 2023 op 1 augustus en 31 augustus; in 2024 op 18 september en 17 oktober. De zaklantaarn kan thuis blijven!

Kijk hier voor meer nachtelijke excursies in Friesland. En hier voor informatie over de campercamping in Molkwerum, het hele jaar geopend.

Tipos-Avondwandeling 4.jpg
Tips-Avondwandeling maan.jpg
Tips-Avondwandeling.jpg
Anders dan anders (2)

 

Bezoek Molkwerum in de winter. Hoewel de meeste horecagelegenheden en veel musea de deuren na het toeristische seizoen sluiten, is Molkwerum in de winter prachtig bij fris helder winterweer. En lekker ongestoord werken ook, als er nog iets af moet.

Bijzonder-Winter 1.jpg
Bijzonder-IJspegels aan boom.jpg
Ir. D.F. Woudagemaal

In Lemmer is een bezoek aan het Ir. D.F. Woudagemaal een aanrader. Het grootste nog functionerende stoomgemaal ter wereld stamt uit 1920 en staat sinds 1998 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Dit monumentale gemaal wordt bij te hoge waterstand door het Wetterskip nog steeds op stoom gebracht om bij te springen. Kijk hier voor meer informatie over dit bijzondere industriële erfgoed.

Lemmer is met OV bereikbaar in ca. 70 minuten: met de trein vanaf Molkwerum naar Sneek, vandaar met Arriva-bus 42 naar Lemmer. Met de auto is dat een half uur, op de fiets anderhalf uur.

Nu we er-Woudagemaal.jpg
Elvis Presley Museum

 

Een must voor elke Elvis-fan! Een bijzondere verzameling uit de begintijd - voor Las Vegas - door fan van het eerste uur Joke van Gent bij elkaar gebracht. Een gesigneerde gitaar waar ‘The King’ op speelde tijdens zijn diensttijd in Duitsland, filmsheets uit Jailhouse Rock en het t-shirt dat Elvis droeg tijdens de film, aangevuld met de eerste vijf singles op het Sun-label, gesigneerde hoezen, jukeboxen en nog heel veel meer objecten uit die tijd.

 

Alleen geopend op afspraak!

Elvis Presley Museum / Antiekboerderij De Marpleats
Noardermar 16 | 8722 HN Molkwerum

Telefoon: 0514  68 13 21

E-mail: elvispresleymuseum@planet.nl

Nu we er-Windmotor.jpg
Nu we er-Elvismuseum 1.jpg
Als we er-Elvis 2.jpg
Amerikaanse windmotor

 

Vanuit Molkwerum treft u voor de grens met Koudum een bord rechtsaf richting de Windmotor Molkwerum, een molen met een monumentstatus. Deze poldermolen aan het Jan Broerskanaal is een maalvaardige Amerikaanse windmotor uit 1925. Hij werd gebouwd ter vervanging van de traditionele poldermolen uit 1854, die diende voor de bemaling van het westelijke deel van de polder de Groote Wester Gersloot.

Vergeet je camera/telefoon niet

 

Als je graag alles vastlegt met foto’s, dan is het aan te raden je een camera of telefoon altijd mee te nemen. Dit vooral ook om jezelf niet voor je hoofd te slaan vanwege de gemiste kans de ultieme foto te maken als de gelegenheid zich voordoet. Het IJsselmeer en de wolkenlucht veranderen continu door zon en wind, soms binnen een mum van tijd. Er kan zomaar vlucht ganzen of zwanen vlak boven je hoofd overvliegen, een zeilschip opdagen, of een gigantische bui naderen – soms allemaal tegelijk. Dit is een enorm fotogenieke omgeving, mis het niet!

Bijzonder-Maansverduistering.jpg
Bijzonder-Wolken.jpg
bottom of page